20-04-2020 / blog / Leonie van Campen

HR-beleid verbeteren en verduurzamen met data

De meeste HR-afdelingen rapporteren minstens één keer per maand cijfers. Vaak zijn deze netjes ingevoerd in een softwaresysteem, zoals AFAS. Dashboards geven een fijn overzicht en het idee dat alle data wordt verzameld in één digitaal systeem in plaats van in losse documenten, is al winst. Maar voor wie het wil zien, biedt zo'n systeem nog veel meer mogelijkheden. 

Kijk verder dan alleen het cijfer

Alleen al de HR basisgegevens die je in de software vastlegt, zoals persoons- en dienstverband gegevens, kunnen jou veel meer vertellen dan je zou denken. Vaak wordt alleen gelet op gemiddelden of een eventuele stijging of daling van getallen. Data van instroom, doorstroom en uitstroom lijken misschien niet heel veelzeggend voor strategie en beleid. Maar combineer je deze data, dan kun je belangrijke trends ontdekken en daar slim op inspelen.

 

Organisaties zijn zich er vaak niet van bewust dat zij met hun software een schat aan HR-informatie in handen hebben.

Een voorbeeld. Jouw organisatie heeft 3% meer verzuim dan het landelijk gemiddelde. Daar moet iets aan gebeuren, maar wat? Om dat te kunnen bepalen, moet eerst de oorzaak worden gevonden. De data biedt antwoord op de vragen die daarbij komen kijken. Wie zijn de mensen die verzuimen? Uit welke regio's komen zij? In welke functies en op welke afdelingen werken ze? Lijkt het afhankelijk te zijn van werktijden, leeftijd, geslacht? Het hoge percentage kan veroorzaakt zijn doordat er veel mensen steeds één dag ziek zijn, maar het kan ook gaan om slechts drie werknemers die langdurig ziek zijn. Het is dus belangrijk om verder te kijken dan alleen het cijfer.

Wees kritisch, interpreteer bewust

Kijk kritisch naar de cijfers, de trends die opvallen en de conclusies die je daaruit kunt trekken. Stel jezelf vragen om zo bewust de strategie en het beleid waar nodig bij te stellen. Waar komt deze stijging of daling door? Waar ontbreekt het aan? Wat kunnen we doen om de data positief te beïnvloeden?

 

Wij kunnen je hierin begeleiden met aanvullende vragen. Waarom doen jullie dit eigenlijk (nog steeds) zo? Dient deze werkwijze nog een doel? Streven jullie nog steeds naar doelen die eerder gesteld zijn?

Verzamel niet alleen data, maar probeer deze ook bewust te interpreteren.

Vooruitgang door digitalisering

Consultants verzorgen natuurlijk implementaties, maar vooral optimalisaties. Zij weten exact hoe software een toegevoegde waarde kan zijn en kunnen adviseren over de inrichting ervan. De praktijk laat zien dat zij steeds weer nieuwe mogelijkheden aan het licht brengen die erg interessant blijken te zijn voor de bedrijfsvoering. Zo kunnen processen vaak veel efficiënter verlopen en zijn bepaalde controles niet meer nodig, omdat het systeem dit al automatisch doet.

 

Met de schat aan informatie die de software biedt, kun je júíst je werk gaan doen. HR zou niet bezig moeten zijn met administreren en lijstjes maken, maar met het uitvoeren van het HR vak. Ondersteuning bieden aan (indivuduele) medewerkers en hun managers rondom personele vraagstukken. Gericht met de juiste mensen het gesprek aangaan over trends en ontwikkelingen. Pas dan kun je het écht hebben over verduurzamen, verbeteren, visie en toekomst.

Leonie van Campen
Een ding is zeker.
Er kan meer dan je denkt.
Conclusion AFAS Solutions Edisonbaan 15, 3439 MN Nieuwegein info@conclusionafassolutions.nl +31 30 219 3800